Szavazások

Vonalban

Jelenleg 6 vendég olvas minket

Névnap

Ma 2019. január 16., szerda, Gusztáv napja van. Holnap Antal és Antónia napja lesz.

Május 1. Söröző: A jövőbe mentett múlt
Úgy is mondhatnánk, hogy városérték-mentést vitt véghez Szvoboda László vendéglős, amikor átvette a Szombathely legszebb részén fekvő Május 1. kerti sörözőt. A kerthelyiség kuriózumnak számít nemcsak a helybeliek, de a városból elszármazottak, és az oda érkezők számára is.

Szvoboda LászlóSzombathely legszebb zöldövezeti részében fekvő Május 1. Söröző kerthelyisége ma már kuriózumnak számít a városban. Ez az egyetlen hagyományos jellegű sörkert – az Aréna utcai kerthelyiség megszüntetése óta -, amely ugyan sokat modernizálódott, jellegében azonban hű maradt a hagyományokhoz. Mindez a vendéglátós dinasztiához tartozó Szvoboda László érdeme, aki jól tudta összeegyeztetni a vendégek elvárásait az üzleti érdekeivel. Ő volt, aki téliesített, így már nemcsak szezonálisan, hanem egész évben, meleg ételekkel is fogadhatják a vendégeket. Ennek megfelelően változott a név Május 1. Söröző és Étteremre. Az üzemeltetőnek (képünkön csapolás közben) – aki tagja a vasi vendéglátósok klubjának is - nem kevés pénzébe és munkájába került az elmúlt évtizedekben, amíg a mai korszerű körülményeket kialakította, mégpedig úgy, hogy a kor követelményei mellett a nosztalgikus milliót is megtartotta: a régi kerti székeket, asztalterítőket, a csapolt sört. Legfeljebb az igazi söröskorsók hiányoznak.

 

 

Május 1. Söröző és Étterem belső képA kerti részt hangulatos belső étteremmel (képünkön) és egy emeleti különteremmel bővítette, rengeteget költött arra, hogy a konyha a talán túl szigorú elvárásoknak is megfeleljen, igazán korszerű legyen. Az éttermi élőzenét nyáron természetesen a szabadba is kiköltözteti, akár táncolni is lehet, ami hajdanán nem volt itt divat, pedig még táncplacc is ki volt alakítva. A menüs étkeztetésre szükség van a konyha kapacitásának a kihasználására, s van is igény iránta. Főszezonban grillételek készítésével is próbálkozik. Nagyrészt törzsvendégekkel, telt házzal rendezik meg itt Szombathely egyik legjobb szilveszteri buliját. Az idei évben borkóstoló megrendezését is tervezi, persze minőségi borokkal. Rendszeres és hűséges vendégei a közeli főiskolák hallgatói, de gyakran fordulnak meg nála Szombathelyről elszármazottak, akik úgy nyilatkoznak, hogy a hazalátogatásukkor a Május 1-et nem hagyhatták volna ki. S, stílszerűen – bár a mostani majálisok messze esnek a sörözőtől – május elsején rendre telt házra lehet számítani. Persze, ha az időjárás is engedi. Sok egykori híres és forgalmas vendéglátóhely vált a városban a rendszerváltás, a piacnyitás áldozatává, a Május 1. azonban szerencsére túlélte a „viharos időket”. A szombathelyiek abban reménykednek, hogy ez így is marad.

 Forrás